Zonder festivalfood geen festival. Dat geldt zeker ook voor het De Bollen Midzomer Festival. Daarom vroeg de organisatie aan Jan van Gestel van Bistro De Verwennerij dit voor zijn rekening te nemen. Daar wist Jan wel raad mee. Jan licht trots toe: “Onlangs lanceerden wij ons nieuwe concept voor feesten en festivals: PUUR Smokin’ BBQ. We kochten een professionele smoker, wat meteen ook een grill, barbecue en een pizza-oven ineen is. En dan praten we echt over het serieuze werk: een gevaarte van 3,80 meter lang en met een gewicht van ruim 900 kilo!”

“Onze stoere pitmasters leggen recht voor je neus de laatste hand aan bijvoorbeeld een niet te versmaden broodje pulled pork, een Black Angus hamburger of aan onze befaamde spareribs. Dat zorgt voor de ultieme beleving…”

Het echte Amerikaanse barbecuegevoel laten beleven
Met dit concept speelt Jan, met zijn alom bekende bevlogenheid en passie, in op de laatste trends op het gebied van barbecueën en streetfood. Daarbij spelen beleving en het gebruik van de juiste technieken een grote rol: “Het echte Amerikaanse barbecuegevoel laten ervaren en beleven, dat is wat we willen bereiken. Deze ‘machine’ is natuurlijk een echte eyecatcher op een feest of een festival. Maar daar draait het niet alleen om. Je ziet de rook en ruikt de overheerlijke geur van gegrild vlees. Onze stoere pitmasters leggen recht voor je neus de laatste hand aan bijvoorbeeld een niet te versmaden broodje pulled pork, een Black Angus hamburger of aan onze befaamde spareribs. Dat zorgt voor de ultieme beleving en past perfect in de sfeer van een festival. Zeker bij dit festival, waar de nadruk ligt op het goede leven: een lekker hapje en drankje, muziek van topbands en de ontzettend relaxte sfeer. Zeker als het zonnetje ook nog eens lekker schijnt!”, aldus een enthousiaste Jan.

Het geheim van de smid…
De capaciteit van zijn smoker is indrukwekkend. 225 kilo pulled pork tegelijkertijd bereiden is een spreekwoordelijke peulenschil. Jan vertelt: “Maar dat vraagt wel om de juiste voorbereiding en de juiste ‘grill skills’. De garingstechnieken zijn uiteraard heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook de grootste uitdaging. En je moet het juiste hout gebruiken. Op een drukke dag verstoken we ongeveer een halve kuub hout, voornamelijk eikenhout en beukenhout.”

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt de smoker niet echt heel heet. “Het geheim van de smid bij een offset smoker zit ‘m dan ook met name in de pit. Dat is het stookgedeelte, waar we een mooi vuurtje in stoken. Dat verwarmt de producten indirect. Vandaar dat onze pitmasters vooral druk zijn met het controleren van de temperaturen”, licht Jan bevlogen toe.

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Wie denkt dat het voor Jan op zaterdag 17 juni op het De Bollen Midzomer Festival slechts plug and play is, heeft het goed mis! Jan: “Aan het verzorgen van een evenement als dit festival, gaat ook nog het nodige aan voorbereiding vooraf. En die is intensief; alleen de bereiding van pulled pork begint al dagen van tevoren. Denk bijvoorbeeld aan het marineren en het voorgaren van het vlees. Maar dan: na 15 uur garen volgens ‘The Texas Crutch’-methode -met een temperatuur van net boven de 100 graden- smul je van het lekkerste broodje pulled pork wat je ooit hebt geproefd!!”