Hoewel de band ‘Sixteens’ zaterdag 25 juni tijdens het De Bollen Midzomer Festival zijn debuut op het podium nog moet maken, lijkt er nu al sprake van het echte rock ’n roll-leven. Althans voor eventjes dan. De interieurverzorgsters van het Kempenhorst College, waar de band repeteert, jagen de bandleden en uw interviewer na de repetitie snel naar buiten. Op het schoolplein praten we verder. Totdat ook daar de poort op slot gaat. We blijven stoïcijns zitten. Na het interview klimmen we rebels over het hek. Met toestemming overigens, dat dan weer wel. Het maakt het er niet minder hilarisch om.

Een goed half jaar zijn de vijf muzikanten pas samen in deze bezetting. De blonde blikvangers Karlijn en Mylène (zang), toetsenist Kevin, (bas)gitarist Tim en drummer Sil. Oorspronkelijk zes tieners, met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar. Doorvragen naar het waarom van de bandnaam is dan ook zinloos.
Het toeval bracht ze bij elkaar. De band van Karlijn stopte en haar zanglerares bracht haar in contact met Emiel van Dijk. Emiel coacht de band onder de vlag van het Muziekcollectief Oirschot. Maar het kan nog simpeler. Kevin kwam Emiel tegen in de supermarkt en vroeg hem of hij nog een bandje kende waarin hij in mee kon spelen. En zo bracht Emiel deze club enthousiaste jongeren samen. “Eigenlijk zijn we maar een bij elkaar geraapt zooitje.”, grapt Tim. “Een soort BZN 2.0, haha!”.
Hoewel bij elkaar geraapt, ze hebben duidelijk dezelfde ambities en doelen. Lekker samen muziek maken en als het kan zo vaak mogelijk optreden. En hun muziekstijl, met overduidelijke popinvloeden, bindt ze. Mylène vertelt: “Ons repertoire is nog niet heel uitgebreid. Het is dan ook nog lastig om ergens volwaardig op te kunnen treden. Daarom is het een unieke kans dat we op het Midzomer Festival de mogelijkheid krijgen om ons te presenteren, meteen op zo’n serieus podium.”
Zenuwachtig zijn ze niet. Althans, nog niet. Kevin is er vooralsnog relaxed onder: “Ik voel nog geen spanning, maar heb wel ontzettend veel zin om te spelen op het festival. Laat maar komen!” Op de vraag wanneer het optreden voor hen geslaagd is, zijn de grappen niet van de lucht. “Ik hoop op een applaus…”, zegt Karlijn met enige zelfspot. Tim grolt er overheen: “Ik ben al blij als men überhaupt niet wegloopt, haha!”

Na het festival gaan ze samen lekker verder. “We zoeken nieuwe nummers uit om ons repertoire uit te breiden.”, legt Tim uit. Karlijn en Mylène vervolgen: “Iedereen draagt nummers aan. Als we het leuk vinden en het past binnen de bezetting en ons stembereik, dan leggen we het neer bij Emiel. Hij zoekt de muziek erbij of schrijft het zelf uit. Zijn hulp is heel fijn”. De muzikanten zijn lyrisch over Emiel. Karlijn licht toe: “Hij is lekker rustig van aard en kent op de een of andere manier alle liedjes”. Tim vult aan: “En met zijn geniaal gehoor vindt hij altijd de muzikale oplossing waar we naar op zoek zijn, heerlijk is dat”. Mylène vindt dat hij misschien wel wat te rustig is. “Nou ja, eigenlijk wil ik zelf gewoon te graag praten, haha…!”.

‘Sixteens’ opent het De Bollen Midzomer Festival. Aansluitend speelt ‘New Facez’. Ook een band bestaande uit tieners en ook gecoacht door Emiel. De vier heren van ‘New Facez’ brengen pop/rockcovers waar best een ruw randje aan mag zitten. Ties van Dommelen, gitarist van ‘New Facez’ licht toe dat ook zij heel veel zin hebben in hun optreden op het festival. “Het is lastig om aan optredens te komen. Ons optreden op het festival is het eerste sinds enige tijd. Dat we dan meteen op zo’n podium mogen spelen is dan ook wel echt heel vet!”, aldus een trotse Ties. Aan muzikaal speelplezier dus geen gebrek bij beide bands. Een heuse aanrader om ze volgende week te komen bewonderen.

Het De Bollen Midzomer Festival start om 15.00 uur in de tuin van Uitspanning De Bollen, Straten 13 in Oirschot. Kom op de fiets, de parkeergelegenheid is namelijk zeer beperkt.